Brf Svindersvik i Nacka

I närheten av Henriksdalsberget finns ett antal kulturmiljöer som  inbjuder till utflykter.

Danviksklippan

Danviksklippan med sina nio punkthus som liknar blyertspennor ritades av Sven Backström och Leif Reinius. Husen byggdes mellan 1940 och 1945. Pizzerian, minilivsen, konstagenturen, klätterväggen och resterna efter en friluftsteater och en väderkvarn kan vara värda ett besök.

Danviks hospital

Den nyrenoverade byggnaden nedanför Danviksbron byggdes på 1700-talet men har sina rötter på 1500-talet. Hospitalets park har iordningsställts. Boule & Bersås uteservering lockar på somrarna.

Danvikshem

Det slottsliknande servicehuset byggdes 1915 av Awron Johansson. I Danvikshems kyrka hålls andakter två gånger i månaden.

Finnboda

Anläggningsplats för finnskutor, beckbruk, varv och raveklubben Docklands utgör Finnbodas historia. Idag finns det här ett nytt bostadsområde, en park m.m.

Gäddviken

Gäddviken utgörs framförallt av en mäktig tegelbyggnad som tidigare var Konsumentföreningens kafferosteri. Idag inhyser den Operans och Dramatens ateljéer.

Ryssbergen

Alldeles i slutet av Svindersviken ligger urskogen Ryssbergen som ramas in av en strandpromenad. Naturskyddsföreningen anordnar vandringar här med jämna mellanrum.

Saltsjöqvarn

Kungsörnens kvarn från slutet av 1800-talet har gjorts om till Elite Hotel Marina Tower – ett hotell och en konferensanläggning med egen restaurang, bar och egen teaterscen. Kajen är en populär plats att sola på och njuta av utsikten mot inloppet och Djurgården.

Svindersvik gård

Rokokogården ritades av Carl Hårleman som sommarbostad åt handelsfamiljen Grill. Här har bland annat Charlotte De Geer, Carl Gustaf Tessin och sidenfabrikören Knut August Almgren bott. På somrarna öppnar Nordiska Museet gården för visningar, medan caféet Svindersviks Brygghus serverar godsaker. I juni brukar man fira Svindersviksdagen, medan man på hösten erbjuder äppelkaksbuffé.