Brf Svindersvik i Nacka

Henriksdal

Henriksdal har länge varit en naturidyll. Förutom en vikingaborg fanns det länge ingenting annat än skogar, blåbärsbuskar och rävar på Henriksdalsberget som under en tid även kallades för Lugnaberget.

Fram till 1950-talet var dalen där Kvarnholmsvägen går idag odlingsmark tillhörande gården Henriksdal, där sista trädgårdsmästaren hette Skörd i efternamn. Ännu idag finns det små partier med lövskog här, många planterade av människohand. Intressant är också den övergivna kyrkogården mellan Vilans skola och Finnboda förskola, där man planterade både inhemska och exotiska träd.

Trolldalen

Skogen mellan Henriksdalsbacken, Svindersviken och Gäddviken kallas för Trolldalen. Namnet är gammalt och troligtvis kommer det från att vikingarna “trollade” båtar här över till Hammarby sjö.

Det är en gammal tallskog med flera hundra år gamla träd och mäktiga torrakor. Här finns det rikligt med blåbärsbuskar, små mossar med skvattram och tuvull.

“Här kan du plocka blåbär, lyssna på fågelsång och njuta av utsikten över Svindersviken”, står det om Trolldalen i Naturskyddsföreningens broschyr “Upptäck naturen i Nacka”. Naturskyddsföreningen vill att Trolldalen, Svindersviken och Ryssbergen blir naturreservat.

Svindersviken

Hela viken med sina båtklubbar och rokokogård är inramad av ett promenadstråk. Här bor en bäverfamilj och ett stort antal vattenfåglar: svanar, änder, sothönor, ejdrar m.m.

Viken plågas av algväxt och har på vissa håll giftiga sediment från tidiga industrier i närheten. Men det finns tecken på att viken mår bättre.